Чипровските Килими | Техника на Тъкане - Елиса Арт ЕООД
Kilim.bg ЮНЕСКО: Чипровските килими са част от световното нематериално културно наследство
English Български Начало|Лична информация|Избрани|Регистрация|Влез
Чипровските килими - световно нематериално културно наследство
ЮНЕСКО За нас Услуги Обратна връзка Контакт Количка (0)

Техника на тъкане

Тъканта на Чипровските килими е гладка, двулицева, еднаква от двете страни. Структурата й е много проста. Състои се от вертикални нишки на основата и хоризонтално последователно втъкани нишки вътък, които се преплитат с основата.

Чипровските килими се изработват на вертикален стан, на който на две хоризонтални кросна е наметната и отвесно опъната основата, а цветният вътък, намотан на канури, се провира хоризонтално между нишките на основата успоредно една над друга, образувайки област от един и същи цвят. Нишките на вътъка се удрят с тупица, докато тъканта се уплътни и вътъкът добре покрие основата. Мотивите се формират чрез използване на определен цвят вътък не от край до край, а в зависимост от изискванията на дизайна само в определена област, като при няколко провирания на вътъка, се отстъпва с една или няколко нишки на основата вляво или вдясно. Там, където завършва област от един цвят, започва област с друг цвят.

Съществуват два начина на тъкане в килименото производство. При първия начин се отстъпва с чифт нишки - 2 или 4. Тогава при срещането на два цветни вътъка се образуват процепи (ажури) в основата достигащи до 8мм. То е характерно за по-старите и стандартизирани модели.

При втория начин се отстъпва с една нишка. Изобразените фигури са с по-красив и елегантен дизайн, формите са по-овални и артистични, килимите са по-уникални и завладяващи, на преден план е майсторството и въображението на отделната тъкачка.Елиса Арт ЕООД
тел: +359 88 890 0328
Светлана Илиева
email:info@kilim.bg
Офис:
ул. "Хубавка" 1
гр .София 1111
България
Адрес за кореспонденция:
жк.Дружба, бл.212, вх.А, ап.23
гр. София 1528
България

Payment By PayPal and 2CO
Copyright © 2009 Elisarugs.com
За осигуряване на правата Ви по GDPR, молим за Вашето съгласие. Ако натиснете бутона "Приемам всички", ще ни дадете съгласието си, описано детайлно в Политиката за повериелност и Политиката за бисквитите.